Muhabbet OSGB

Tel : +(90) 312 466 444 1 - E-Mail : info@muhabbetosgb.com

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik

Ä°Åž SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELÄ°K

 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kurullarının hangi iÅŸyerlerinde kurulacağı ve bu kurulların oluÅŸumu, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ile birden çok kurul bulunması halinde kurullar arasında koordinasyon ve iÅŸbirliÄŸi yöntemlerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu kapsamına giren, elli ve daha fazla çalışanın bulunduÄŸu ve altı aydan fazla süren sürekli iÅŸlerin yapıldığı iÅŸyerlerini kapsar.
Dayanak ve tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerine göre düzenlenmiÅŸtir.
(2) Bu YönetmeliÄŸin uygulanması bakımından çalışan, iÅŸveren, kurul ve çalışan temsilcisi ve benzeri kavramlar 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununda tanımlandığı gibidir.
 
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Genel Hükümler
 
Ä°ÅŸverenin yükümlülüÄŸü
MADDE 4 – (1) Elli ve daha fazla çalışanın bulunduÄŸu ve altı aydan fazla süren sürekli iÅŸlerin yapıldığı iÅŸyerlerinde iÅŸveren, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluÅŸturur.
(2) Altı aydan fazla süren asıl iÅŸveren-alt iÅŸveren iliÅŸkisinin bulunduÄŸu hallerde;
a) Asıl iÅŸveren alt iÅŸverenin çalışan sayıları ayrı ayrı elli ve daha fazla ise asıl iÅŸveren ve alt iÅŸveren ayrı ayrı kurul kurar. Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi faaliyetlerinin yürütülmesi ve kurullarca alınan kararların uygulanması konusunda iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyon asıl iÅŸverence saÄŸlanır.
b) Bir iÅŸyerinde sadece asıl iÅŸverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla ise bu durumda kurul asıl iÅŸverence kurulur. Kurul oluÅŸturma yükümlülüÄŸübulunmayan alt iÅŸveren, kurul tarafından alınan kararların uygulanması ile ilgili olarak koordinasyonu saÄŸlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.
c) Alt iÅŸverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla, asıl iÅŸverenin çalışan sayısı ellinin altında ise iÅŸyerinde kurul alt iÅŸverence oluÅŸturulur. Asıl iÅŸveren alt iÅŸverenin oluÅŸturduÄŸu kurula iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyonu saÄŸlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.
ç) Asıl iÅŸveren ve alt iÅŸverenin çalışan sayıları ayrı ayrı ellinin altında ve toplam çalışan sayısı elliden fazla bulunduÄŸu durumlarda ise koordinasyon asıl iÅŸverence yapılmak kaydıyla, asıl iÅŸveren ve alt iÅŸveren tarafından birlikte bir kurul oluÅŸturulur. Kurulun oluÅŸumunda üyeler 6 ncımaddeye göre her iki iÅŸverenin ortak kararı ile atanır.
(3) Asıl iÅŸveren alt iÅŸveren iliÅŸkisi bulunmayan ve aynı çalışma alanında birden fazla iÅŸverenin bulunması ve bu iÅŸverenlerce birden fazla kurulun oluÅŸturulması hâlinde iÅŸverenler, birbirlerinin çalışmalarını etkileyebilecek kurul kararları hakkında diÄŸer iÅŸverenleri bilgilendirir.
(4) Ä°ÅŸverenler, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi mevzuatına uygun kurul kararlarını uygular.
Kurulun kurulacağı diğer işyerleri
MADDE 5 – (1) Ä°ÅŸverene baÄŸlı, fabrika, müessese, iÅŸletme veya iÅŸletmeler grubu gibi birden çok iÅŸyeri bulunduÄŸu hallerde elli ve daha fazlaçalışanın bulunduÄŸu her bir iÅŸyerinde ayrı ayrı kurul kurulur.
(2) Birinci fıkrada belirtilen durumlarda ihtiyaç duyulması halinde kurullar arasında koordinasyon ve bilgi alış veriÅŸi iÅŸverence saÄŸlanır. Ä°ÅŸveren, birden çok iÅŸyerinin her birinde kurulacak kurulların çalışma usullerini düzenlemek, iÅŸ ve görüÅŸ birliÄŸini saÄŸlamak amacıyla bu iÅŸyerlerine ait iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili raporların, en az üç ayda bir, ilgili teknik eleman ve uzmanlarca incelenmesini saÄŸlar. Ayrıca bu raporları göz önünde tutarak alınmasıgereken tedbirleri tespit eder ve uygulanmasını saÄŸlar.
Kurulun oluÅŸumu
MADDE 6 – (1) Kurul aÅŸağıda belirtilen kiÅŸilerden oluÅŸur:
a) Ä°ÅŸveren veya iÅŸveren vekili,
b) Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanı,
c) Ä°ÅŸyeri hekimi,
ç) Ä°nsan kaynakları, personel, sosyal iÅŸler veya idari ve mali iÅŸleri yürütmekle görevli bir kiÅŸi,
d) Bulunması halinde sivil savunma uzmanı,
e) Bulunması halinde formen, ustabaşı veya usta,
f) Çalışan temsilcisi, iÅŸyerinde birden çok çalışan temsilcisi olması halinde baÅŸ temsilci.
(2) Kurulun baÅŸkanı iÅŸveren veya iÅŸveren vekili, kurulun sekreteri ise iÅŸ güvenliÄŸi uzmanıdır. Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanının tam zamanlı çalışma zorunluluÄŸu olmayan iÅŸyerlerinde ise kurul sekretaryası; insan kaynakları, personel, sosyal iÅŸler veya idari ve mali iÅŸleri yürütmekle görevli bir kiÅŸi tarafından yürütülür.
(3) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde gösterilen üyeler iÅŸveren veya iÅŸveren vekili tarafından atanırlar.
(4) Birden fazla iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekiminin bulunduÄŸu iÅŸyerlerinde iÅŸveren tarafından görevlendirme yapılır. Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanının görevlendirilmesinde o iÅŸyerinin tehlike sınıfına uygun uzmanlar arasından birisi görevlendirilir.
(5) Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen üye o iÅŸyerindeki formen, ustabaşı veya ustaların yarıdan fazlasının katılacağıtoplantıda açık oyla seçilir. Seçimle belirlenememesi halinde iÅŸveren tarafından atanır.
(6) Bu maddenin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerinde sözü geçen kurul üyelerinin aynı usullerle yedekleri seçilir.
(7) 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendine göre kurulacak kurullarda üyeler ve kurul sekreteri asıl iÅŸveren ve alt iÅŸveren tarafından ortak kararla atanır.
EÄŸitim
MADDE 7 – (1) Ä°ÅŸveren tarafından, kurulun üyelerine ve yedeklerine iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konularında eÄŸitim verilmesi saÄŸlanır. Kurulüyelerinin ve yedeklerinin eÄŸitimleri asgari aÅŸağıdaki konuları kapsar;
a) Kurulun görev ve yetkileri,
b) Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konularında ulusal mevzuat ve standartlar,
c) Sıkça rastlanan iÅŸ kazaları ve tehlikeli vakaların nedenleri,
ç) Ä°ÅŸ hijyeninin temel ilkeleri,
d) Ä°letiÅŸim teknikleri,
e) Acil durum önlemleri,
f) Meslek hastalıkları,
g) Ä°ÅŸyerlerine ait özel riskler,
ÄŸ) Risk deÄŸerlendirmesi.
(2) Asıl işveren alt işveren ilişkilerinde ortak kurul oluşumunda eğitimden her iki işveren birlikte sorumludur.
Görev ve yetkiler
MADDE 8 – (1) Kurulun görev ve yetkileri ÅŸunlardır;
a) Ä°ÅŸyerinin niteliÄŸine uygun bir iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi iç yönerge taslağı hazırlamak, iÅŸverenin veya iÅŸveren vekilinin onayına sunmak ve yönergenin uygulanmasını izlemek, izleme sonuçlarını rapor haline getirip alınması gereken tedbirleri belirlemek ve kurul gündemine almak,
b) Ä°ÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi konularında o iÅŸyerinde çalışanlara yol göstermek,
c) Ä°ÅŸyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸine iliÅŸkin tehlikeleri ve önlemleri deÄŸerlendirmek, tedbirleri belirlemek, iÅŸveren veya iÅŸveren vekiline bildirimde bulunmak,
ç) Ä°ÅŸyerinde meydana gelen her iÅŸ kazası ve iÅŸyerinde meydana gelen ancak iÅŸ kazası olarak deÄŸerlendirilmeyen iÅŸyeri ya da iÅŸ ekipmanının zarara uÄŸratma potansiyeli olan olayları veya meslek hastalığında yahut iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili bir tehlike halinde gerekli araÅŸtırma ve incelemeyi yapmak, alınması gereken tedbirleri bir raporla tespit ederek iÅŸveren veya iÅŸveren vekiline vermek,
d) Ä°ÅŸyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi eÄŸitim ve öÄŸretimini planlamak, bu konu ve kurallarla ilgili programları hazırlamak, iÅŸveren veya iÅŸveren vekilinin onayına sunmak ve bu programların uygulanmasını izlemek ve eksiklik görülmesi halinde geri bildirimde bulunmak,
e) Ä°ÅŸyerinde yapılacak bakım ve onarım çalışmalarında gerekli güvenlik tedbirlerini planlamak ve bu tedbirlerin uygulamalarını kontrol etmek,
f) Ä°ÅŸyerinde yangın, doÄŸal afet, sabotaj ve benzeri tehlikeler için alınan tedbirlerin yeterliliÄŸini ve ekiplerin çalışmalarını izlemek,
g) Ä°ÅŸyerinin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi durumuyla ilgili yıllık bir rapor hazırlamak, o yılki çalışmaları deÄŸerlendirmek, elde edilen tecrübeye göre ertesi yılın çalışma programında yer alacak hususları deÄŸerlendirerek belirlemek ve iÅŸverene teklifte bulunmak,
ÄŸ) 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 13 üncü maddesinde belirtilen çalışmaktan kaçınma hakkı talepleri ile ilgili acilen toplanarak karar vermek,
h) Ä°ÅŸyerinde teknoloji, iÅŸ organizasyonu, çalışma ÅŸartları, sosyal iliÅŸkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliÅŸtirmeye yönelik çalışmalar yapmak.
(2) Kurul üyeleri bu Yönetmelikle kendilerine verilen görevleri yapmalarından dolayı hakları kısıtlanamaz, kötü davranış ve muameleye maruz kalamazlar.
Çalışma usulleri
MADDE 9 – (1) Kurul inceleme, izleme ve uyarmayı öngören bir düzen içinde ve aÅŸağıdaki esasları göz önünde bulundurarak çalışır.
a) Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, iÅŸyerinin tehlike sınıfını dikkate alarak, tehlikeli iÅŸyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli iÅŸyerlerinde ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.
b) Toplantının gündemi, yeri, günü ve saati toplantıdan en az kırk sekiz saat önce kurul üyelerine bildirilir. Gündem, sorunların ve varsa iÅŸ saÄŸlığıve güvenliÄŸine iliÅŸkin projelerin önem sırasına göre belirlenir. Kurul üyeleri gündemde deÄŸiÅŸiklik isteyebilirler. Bu istek kurulca uygun görüldüÄŸünde gündem buna göre deÄŸiÅŸtirilir.
c) Ölümlü, uzuv kayıplı veya ağır iÅŸ kazası halleri veya özel bir tedbiri gerektiren önemli hallerde kurul üyelerinden herhangi biri kurulu olaÄŸanüstü toplantıya çağırabilir. Bu konudaki tekliflerin kurul baÅŸkanına veya sekreterine yapılması gerekir. Toplantı zamanı, konunun ivedilik veönemine göre tespit olunur.
ç) Kurul toplantılarının günlük çalışma saatleri içinde yapılması asıldır. Kurulun toplantılarında geçecek süreler günlük çalışma süresinden sayılır.
d) Kurul, üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile iÅŸveren veya iÅŸveren vekili baÅŸkanlığında toplanır ve katılanların salt çoÄŸunluÄŸu ile karar alır.Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eÅŸitliÄŸi halinde baÅŸkanın oyu kararı belirler. ÇoÄŸunluÄŸun saÄŸlanamadığı veya baÅŸka bir nedenle toplantının yapılmadığı hallerde durumu belirten bir tutanak düzenlenir.
e) Her toplantıda, görüÅŸülen konularla ilgili alınan kararları içeren bir tutanak düzenlenir. Tutanak, toplantıya katılan baÅŸkan ve üyeler tarafından imzalanır. Ä°mza altına alınan kararlar herhangi bir iÅŸleme gerek kalmaksızın iÅŸverene bildirilmiÅŸ sayılır. Ä°mzalı tutanak ve kararlar sırasıyla özel dosyasında saklanır.
f) Toplantıda alınan kararlar gereÄŸi yapılmak üzere ilgililere duyurulur. Ayrıca çalışanlara duyurulması faydalı görülen konular iÅŸyerinde ilân edilir.
g) Her toplantıda, önceki toplantıya iliÅŸkin kararlar ve bunlarla ilgili uygulamalar hakkında baÅŸkan veya kurulun sekreteri tarafından kurula gerekli bilgi verilir ve gündeme geçilir.
(2) Kurulca iÅŸyerinde ilân edilen kararlar iÅŸverenleri ve çalışanları baÄŸlar.
(3) Kurul, 6331 sayılı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 13 üncü maddesinde belirtilen çalışmaktan kaçınma hakkı taleplerinde birinci fıkranın (a) bendine göre belirlenen süre dikkate alınmaksızın acilen toplanır. Toplantıda alınan karar çalışan ve çalışan temsilcisine yazılı olarak tebliÄŸ edilir.
Ä°ÅŸverenin veya iÅŸveren vekilinin kurula iliÅŸkin genel yükümlülüÄŸü
MADDE 10 – (1) Ä°ÅŸveren veya iÅŸveren vekili, kurul için gerekli toplantı yeri, araç ve gereçleri saÄŸlar.
(2) Ä°ÅŸveren veya iÅŸveren vekili, kurulca hazırlanan toplantı tutanaklarını, kaza ve diÄŸer vakaların inceleme raporlarını ve kurulca iÅŸyerinde yapılan denetim sonuçlarına ait kurul raporlarını, iÅŸ müfettiÅŸlerinin incelemesini saÄŸlamak amacıyla, iÅŸyerinde bulundurur.
Kurulun yükümlülüÄŸü
MADDE 11 – (1) Kurullar, yapacakları tekliflerde, bulunacakları tavsiyelerde ve verecekleri kararlarda iÅŸyerinin durumunu ve iÅŸverenin olanaklarını göz önünde bulundururlar.
(2) Kurul üyeleri, görevleri nedeniyle iÅŸyerlerinin yapım ve üretim teknikleri, ticari sırları ve ekonomik durumları hakkında gördükleri veöÄŸrendiklerini gizli tutmak zorundadırlar.
(3) Kurullar, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi yönünden teftiÅŸ yapmaya yetkili Bakanlık iÅŸ müfettiÅŸlerine iÅŸyerlerinde yapacakları teftiÅŸ ve incelemelerde kolaylık saÄŸlamak ve yardımcı olmakla yükümlüdür.
Çalışanların yükümlülüÄŸü
MADDE 12 – (1) Çalışanlar saÄŸlık ve güvenliÄŸin korunması ve geliÅŸtirilmesi amacıyla iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kurullarınca konulan kurallar, yasaklar ile alınan karar ve tedbirlere uymak zorundadırlar.
(2) Ä°ÅŸyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi tedbirlerinin belirlenmesi, uygulanması ve alınan tedbirlere uyulması hususunda çalışanlar kurullarla iÅŸbirliÄŸi yaparlar.
(3) Kurullar tarafından alınan kararlar veya uygulamada karşılaÅŸtıkları güçlükler hakkında çalışanlar çalışan temsilcileri aracılığı ile kurula bilgi verirler.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
 
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 13 – (1) 7/4/2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kurulları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
GeçiÅŸ hükmü
GEÇÄ°CÄ° MADDE 1 – (1) 6 ncı madde uyarınca oluÅŸturulacak kurulda, mezkûr maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde sayılanların bulundurulma zorunluluÄŸu Kanunun 38 inci maddesinde belirtilen sürelere uygun olarak aranır.
(2) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önce iÅŸyerlerinde oluÅŸturulmuÅŸ olan iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kurullarınca alınan kararların geçerliliÄŸi devam eder.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.

Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

+(90) 312 466 444 1 - info@muhabbetosgb.com