Muhabbet OSGB

Tel : +(90) 312 466 444 1 - E-Mail : info@muhabbetosgb.com

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği

29 Aralık 2012  CUMARTESİ

Resmî Gazete
Sayı : 28512
YÖNETMELİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
İŞ SAÄžLIÄžI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
 
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı; iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütmek üzere kurulacak iÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin kuruluÅŸu ile ortak saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin yetkilendirilmeleri, yetki belgelerinin iptali, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu kapsamında yer alan iÅŸyerlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununun 6 ncı, 8 inci ve 30 uncu maddeleri ile9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının TeÅŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ncive 12 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:
a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
b) Çalışan temsilcisi: İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasınıisteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışanı,
c) Genel Müdürlük: İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Genel MüdürlüÄŸünü,
ç) İşyeri saÄŸlık ve güvenlik birimi (İSGB): İşyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan birimi,
d) İSG-KÂTİP: İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetleri ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kayıt, takip ve izleme programını,
e) Onaylı defter: İşyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diÄŸer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı ÅŸekilde düzenlenmiÅŸ her iÅŸyeri için tek olan defteri,
f) Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimi (OSGB): Kamu kurum ve kuruluÅŸları, organize sanayi bölgeleri ile 13/1/2011tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren ÅŸirketler tarafından, iÅŸyerlerine iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi,
g) Sorumlu müdür: İşyeri hekimliÄŸi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesine sahip, OSGB'lerde tam süreli istihdam edilen ve bu birimlerin iÅŸ ve iÅŸlemlerinden Bakanlığa karşı sorumlu olan kiÅŸiyi,
ifade eder.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Hak ve Yükümlülükler
 
İşverenin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetleri ile ilgili yükümlülükleri
MADDE 5 – (1) İşveren, iÅŸyerlerinde alınması gereken iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iÅŸ kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu saÄŸlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; çalışanları arasından bu Yönetmelikte belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla iÅŸyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personeli görevlendirir. Gerekli nitelikleri haiz olması halinde tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak bu hizmetin yerine getirilmesini kendisiüstlenebilir.
(2) İşveren, iÅŸyerinde gerekli niteliklere sahip personel bulunmaması halinde birinci fıkrada sayılan yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, OSGB'lerden hizmet alarak yerine getirebilir.
(3) İşveren, iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda İSGB kurar.  Tam süreli iÅŸyeri hekimi görevlendirilen iÅŸyerlerinde, diÄŸer saÄŸlık personeli görevlendirilmesi zorunlu deÄŸildir.
(4) Üçüncü fıkrada belirtilen sürenin hesaplanmasında, çalışanların tabi olduÄŸu kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre belirlenen haftalık çalışma süresi dikkate alınır.
(5) İşveren;
a) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetleri ile ilgili görevlendirilen personelin etkin bir ÅŸekilde çalışması amacıyla gerekli kolaylığı saÄŸlamak ve bu hususta planlama ve düzenleme yapmakla,
b) GörevlendirdiÄŸi kiÅŸi veya OSGB'lerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılamakla,
c) İşyerinde saÄŸlık ve güvenlik hizmetini yürütenler arasında iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyonu saÄŸlamakla,
ç) GörevlendirdiÄŸi kiÅŸi veya hizmet aldığı OSGB'ler tarafından iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmekle,
d) İşyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personelinin görevlerini yerine getirebilmeleri için, Bakanlıkça belirlenen sürelerden az olmamak kaydı ile yeterli çalışma süresini saÄŸlamakla,
yükümlüdür.
(6) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yürütmek üzere iÅŸyerinden personel görevlendirmek veya OSGB'lerdenhizmet almak suretiyle bu konudaki yetkilerini devreden iÅŸverenin bu hizmetlere iliÅŸkin yükümlülükleri devam eder.
(7) İşveren iÅŸyerinde görev yapan iÅŸyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personeli ile hizmet alınanOSGB'lerin İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanununa göre geçerli yetki belgesi ile görevlendirilmesinden sorumludur.
İşverenin katılım saÄŸlama ve bilgilendirme yükümlülüÄŸü
MADDE 6 – (1) İşveren;
a) İşyerinden görevlendirilecek veya hizmet alınacak OSGB'de görevli iÅŸyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personelinin görevlendirilmesi konusunda çalışan temsilcilerinin önceden görüÅŸlerinin alınmasını saÄŸlar.
b) GörevlendirdiÄŸi veya hizmet aldığı OSGB'de görev yapan kiÅŸiler ile bunların çalışma saatleri, görev, yetki ve sorumlulukları konusunda çalışan temsilcisi ve çalışanları bilgilendirir.
c) Çalışanların saÄŸlık ve güvenliÄŸini etkilediÄŸi bilinen veya etkilemesi muhtemel konular hakkında; görevlendirdiÄŸi kiÅŸi veya hizmet aldığı OSGB'yi, baÅŸka iÅŸyerlerinden çalışmak üzere kendi iÅŸyerine gelen çalışanları ve bunların iÅŸverenlerini bilgilendirir.
ç) BaÅŸka bir iÅŸyerinden kendi iÅŸyerine çalışmak üzere gelen çalışanların saÄŸlık bilgilerine, görevlendirdiÄŸi kiÅŸi veya hizmet aldığı OSGB'lerin ulaÅŸabilmesini saÄŸlar.
d) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi mevzuatı gereÄŸi, yükümlü olduÄŸu kayıt ve bildirimleri görevlendirdiÄŸi kiÅŸi veya hizmet aldığı OSGB ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde yapar.
İşverenin saÄŸlık ve güvenlik kayıtları ve onaylı deftere iliÅŸkin yükümlülükleri
MADDE 7 – (1) İşveren ilgili mevzuatta belirlenen süreler saklı kalmak kaydıyla;
a) İşyerinde yürütülen iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi faaliyetlerine iliÅŸkin her türlü kaydı,
b) İşten ayrılma tarihinden itibaren en az 15 yıl süreyle çalışanların kiÅŸisel saÄŸlık dosyalarını,
saklar.
(2) Çalışanın iÅŸyerinden ayrılarak baÅŸka bir iÅŸyerinde çalışmaya baÅŸlaması halinde, yeni iÅŸveren çalışanın kiÅŸisel saÄŸlık dosyasını yazılı olarak talep eder, önceki iÅŸveren dosyanın bir örneÄŸini onaylayarak bir ay içerisinde gönderir.
(3) Onaylı defter iÅŸyerinin baÄŸlı bulunduÄŸu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, Genel Müdürlük veya noterce her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
(4) Onaylı defter yapılan tespitlere göre iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı, iÅŸyeri hekimi ile iÅŸveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır. Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler iÅŸverene tebliÄŸ edilmiÅŸ sayılır.
(5) Onaylı defterin asıl sureti iÅŸveren, diÄŸer suretleri ise iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi tarafından saklanır. Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından iÅŸveren sorumludur. TeftiÅŸe yetkili iÅŸ müfettiÅŸlerinin her istediÄŸinde iÅŸveren onaylı defteri göstermek zorundadır.
Çalışanların hak ve yükümlülükleri
MADDE 8 – (1) Çalışanlar saÄŸlık ve güvenliklerini etkileyebilecek tehlikeleri iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kuruluna, kurulun bulunmadığı iÅŸyerlerinde ise iÅŸverene bildirerek durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir.
(2) Çalışanlar ve temsilcileri, iÅŸyerinde yürütülecek iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin amaç ve usulleri konusunda haberdar edilir ve elde edilen verilerin kullanılması hakkında bilgilendirilirler.
(3) Çalışanlar, iÅŸyerinde saÄŸlıklı ve güvenli çalışma ortamının korunması ve geliÅŸtirilmesi için;
a) İşyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı veya iÅŸveren tarafından verilen iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸiyle ilgili mevzuata uygun talimatlara uyar.
b) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini yerine getirmek üzere iÅŸveren tarafından görevlendirilen kiÅŸi veyaOSGB'lerin yapacağı çalışmalarda iÅŸbirliÄŸi yapar.
c) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸine iliÅŸkin çalışmalara, saÄŸlık muayenelerine, bilgilendirme ve eÄŸitim programlarına katılır.
ç)  Makine, tesisat ve kiÅŸisel koruyucu donanımı verilen eÄŸitim ve talimatlar doÄŸrultusunda ve amacına uygun olarak kullanır.
d) TeftiÅŸe yetkili makam tarafından iÅŸyerinde tespit edilen noksanlık ve ilgili mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, iÅŸveren ve çalışan temsilcisi ile iÅŸbirliÄŸi yapar.
e) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda saÄŸlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaÅŸtıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, iÅŸverene veya çalışan temsilcisine derhal haber verir.
Hizmetin çalışanlara ücretsiz verilmesi
MADDE 9 – (1) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetleri çalışanlara mali yük getirmeyecek ÅŸekilde sunulur.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İşyeri SaÄŸlık ve Güvenlik Birimi ve Ortak SaÄŸlık ve Güvenlik Birimi ile İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hizmetlerinin Yürütülmesi için SaÄŸlanacak Åžartlar
 
İşyeri saÄŸlık ve güvenlik birimi
MADDE 10 – (1) İSGB; en az bir iÅŸyeri hekimi ile iÅŸyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip en az bir iÅŸgüvenliÄŸi uzmanının görevlendirilmesi ile oluÅŸturulur. Bu birimde iÅŸveren diÄŸer saÄŸlık personeli de görevlendirebilir.
(2) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla iÅŸveren tarafından iÅŸyerlerinde kurulacak olan iÅŸsaÄŸlığı ve güvenliÄŸi birimlerinde aÅŸağıdaki ÅŸartlar saÄŸlanır.
a) İSGB, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışan personel sayısına uygun büyüklükte bir yerde kurulur. Bu birimin asıl iÅŸin yürütüldüÄŸü mekânda ve giriÅŸ katta kurulması esastır.
b) Bu birimlerde sekizer metrekareden az olmamak üzere bir iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı odası ile iÅŸyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere bir muayene odası ve 12 metrekareden az olmamak üzere bir ilkyardım ve acil müdahale odası bulunur. Tam zamanlı görevlendirilecek her iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı için aynı ÅŸartlarda ayrı birer oda tahsis edilir.
c) İSGB'ler Ek-1'de belirtilen araç ve gereçler ile donatılır ve iÅŸyerinde çalışanların acil durumlarda en yakın saÄŸlık birimine ulaÅŸtırılmasını saÄŸlamak üzere uygun araç bulundurulur.
(3) İSGB'nin bölümleri aynı alanda bulunur ve bu alan çalışanlar tarafından kolaylıkla görülebilecek ÅŸekilde iÅŸaretlenir.
İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla saÄŸlanacak ÅŸartlar
MADDE 11 – (1) Tam süreli iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmesi gerekli olmayan hallerde iÅŸveren, görevlendirdiÄŸi kiÅŸi veya OSGB'lerin görevlerini yerine getirmeleri amacı ile asgari bu maddedeki ÅŸartları saÄŸlar.
(2) 50 ve daha fazla çalışanı olan iÅŸyerlerinde iÅŸveren,
a) İşyeri hekimi ile diÄŸer saÄŸlık personeline ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanına 8 metrekareden az olmamak üzere toplam iki oda temin eder.
b) İşyerinde ayrıca acil durumlarda çalışanların en yakın saÄŸlık birimine ulaÅŸtırılmasını saÄŸlamak üzere uygun araç bulundurulur.
(3) 50'den az çalışanı olan iÅŸyerlerinde iÅŸveren,  iÅŸyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personelinin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetini etkin verebilmesi için çalışma süresince kullanılmak üzere uygun bir yer saÄŸlar.
(4) Birden fazla iÅŸyerinin bulunduÄŸu iÅŸ merkezleri, iÅŸ hanları gibi yerlerde bulunan ve 50'den az çalışanı olan iÅŸverenlerin yürütecekleri iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetleri için; koordinasyon yönetim tarafından saÄŸlanmak üzere ortaklaÅŸa kullanılabilecek bir mekân oluÅŸturulabilir. OluÅŸturulacak mekândan hizmet sunulacak toplam çalışan sayısı50'den az olması durumunda üçüncü fıkra, 50'den fazla olması durumunda ise ikinci fıkra hükümlerine uygunluk saÄŸlanır.
(5) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin yürütülmesi için iÅŸveren tarafından ayrılan çalışma yerlerinin bölüm ve birimlerinin aynı alan içerisinde bulunması esastır. Bu bölüm ve birimlerin bulunduÄŸu yerler çalışanlar tarafından kolaylıkla görülebilecek ÅŸekilde iÅŸaretlenir.
(6) Tam süreli iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmesi zorunlu olmayan hallerde, iÅŸyerinde bu maddeye göre oluÅŸturulan ve belirtilen ÅŸartları karşılayan birim, düzenlenen saÄŸlık raporları bakımından İSGB olarak kabul edilir.
Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimi
MADDE 12 – (1) OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iÅŸ sözleÅŸmesiyle çalışan en az bir;
a) İşyeri hekimi,
b) İş güvenliÄŸi uzmanı,
c) Diğer sağlık personeli,
istihdamı zorunludur.
(2) OSGB'lerde tam süreli görevlendirilenler, baÅŸka bir OSGB'de veya iÅŸyerinde aynı unvanla veya Bakanlıkça yetkilendirilen eÄŸitim kurumlarında eÄŸitici unvanıyla görev alamaz.
(3) OSGB'ler, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin yürütülmesine ve personel sayısına yetecek asgari büyüklükte; iÅŸyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere en az 10 metrekarelik bir muayene odası, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yeri, uygun büyüklükte arÅŸiv odası ve en az bir tuvalet ve lavabodan oluÅŸur.
(4) OSGB'ler, sözleÅŸme yaptıkları iÅŸyerlerine sunulacak iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerini, iÅŸyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre belirlenen sürelerden az olmamak kaydı ile yürütür.
(5) OSGB'lerin yetki aldıkları adresin bulunduÄŸu il sınırları dışında hizmet verebilmeleri için o ilde ÅŸube açmaları zorunludur. Åžube açmak istediklerinde bu Yönetmelikte belirtilen ÅŸartları saÄŸlarlar. Ancak niteliÄŸi gereÄŸi birden fazla ilde yürütülmesi gereken raylı sistem, yol ve nakil hattı inÅŸası veya bakımı ve onarımı gibi iÅŸlerde hizmet alınanOSGB'nin iÅŸin yapıldığı illerden herhangi birisinde yetkilendirilmiÅŸ olması yeterlidir.
(6) OSGB'ler yetkilendirildikleri il sınırı içerisinde izinsiz ÅŸube açamayacağı gibi herhangi bir ÅŸekilde irtibat bürosu da açamazlar. Åžube açmak istediklerinde bu Yönetmelikte belirtilen ÅŸartları saÄŸlarlar.
(7) OSGB'lerin, iÅŸyerlerine hizmet verdikleri sürece yetki aldıkları adreste, açık ve faaliyette bulunması esastır. Günlük çalışma süresi içinde verilen hizmet ve faaliyetler konusunda yetkili bir kiÅŸinin OSGB'de hazır bulunmasısaÄŸlanır.
(8) OSGB, 10/2/2004 tarihli ve 25369 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak SaÄŸlık ve Güvenlik Önlemlerine İliÅŸkin Yönetmelikte belirtilen niteliklere uygun ÅŸekilde oluÅŸturulur ve Ek-1'de belirtilen araç ve gereçlerle donatılır. OSGB'lerin iÅŸ merkezi, iÅŸ hanı ve alışveriÅŸ merkezleri gibi binalarda kuruluyor ise binaların, İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak SaÄŸlık ve Güvenlik Önlemlerine İliÅŸkin YönetmeliÄŸin acilçıkış düzenlemesine iliÅŸkin hükümlerine uygunluÄŸu yeterli kabul edilir.
(9) OSGB'ler tapu kütüÄŸüne iÅŸyeri olarak kayıtlı bölümleri hariç mesken olarak kullanılan çok katlı binalarda ve iÅŸyeri olarak kayıtlı olsa dahi bodrum katlarda kurulamaz. OSGB'lerin zemin katta veya müstakil binalarda kurulmasıesastır.
(10) OSGB'lerde adres veya unvan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılması halinde 30 gün içinde yetki belgesinin yenilenmesi talebiyle Genel MüdürlüÄŸe baÅŸvuru yapılır. Bu baÅŸvurular ilk baÅŸvuru iÅŸlemlerine tabidir.
(11) Åžirket ortaklarında deÄŸiÅŸiklik olması halinde, durum 30 gün içerisinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. YeniÅŸirket ortaklarının ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen ÅŸartlara uygun olmaması halinde durumun düzeltilmesi amacıyla Genel Müdürlükçe ÅŸirkete 30 gün süre verilir.
 
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İşyeri SaÄŸlık ve Güvenlik Birimi ile Ortak SaÄŸlık ve Güvenlik Biriminin
Çalışma Usul ve Esasları
İSGB ve OSGB'lerin görev, yetki ve sorumlulukları
 
MADDE 13 – (1) İSGB ve OSGB'ler, iÅŸyerlerinde saÄŸlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluÅŸturulmasına katkıda bulunulması amacıyla;
a) İşyerinde saÄŸlık ve güvenlik risklerine karşı yürütülecek her türlü koruyucu, önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayacak ÅŸekilde, çalışma ortamı gözetimi konusunda iÅŸverene rehberlik yapılmasından ve öneriler hazırlayarak onayına sunulmasından,
b) Çalışanların saÄŸlığını korumak ve geliÅŸtirmek amacı ile yapılacak saÄŸlık gözetiminin uygulanmasından,
c) Çalışanların iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi eÄŸitimleri ve bilgilendirilmeleri konusunda planlama yapılarak iÅŸverenin onayına sunulmasından,
ç) İşyerinde kaza, yangın, doÄŸal afet ve bunun gibi acil müdahale gerektiren durumların belirlenmesi, acil durum planının hazırlanması, ilkyardım ve acil müdahale bakımından yapılması gereken uygulamaların organizasyonu ile ilgili diÄŸer birim, kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapılmasından,
d) Yıllık çalışma planı, yıllık deÄŸerlendirme raporu, çalışma ortamının gözetimi, çalışanların saÄŸlık gözetimi, iÅŸkazası ve meslek hastalığı ile iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸine iliÅŸkin bilgilerin ve çalışma sonuçlarının kayıt altına alınmasından,
e) Çalışanların yürüttüÄŸü iÅŸler, iÅŸyerinde yapılan risk deÄŸerlendirmesi sonuçları ve maruziyet bilgileri ile iÅŸe giriÅŸ ve periyodik saÄŸlık muayenesi sonuçları, iÅŸ kazaları ile meslek hastalıkları kayıtlarının, iÅŸyerindeki kiÅŸisel saÄŸlık dosyalarında gizlilik ilkesine uyularak saklanmasından,
f) İşyeri hekimi ve diÄŸer saÄŸlık personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eÄŸitimleri ile ilgili yönetmelik ile İşGüvenliÄŸi Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve EÄŸitimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında hizmet verdikleri alanlarda belirtilen görevlerin yerine getirilip getirilmediÄŸinin izlenmesinden,
sorumludurlar.
(2) İşyerlerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmeti sunmak üzere OSGB'lerce görevlendirilen iÅŸyeri hekimi ve iÅŸgüvenliÄŸi uzmanı tarafından saklanması gereken onaylı defter suretleri, OSGB arÅŸivinde tutulur ve istenmesi halinde denetime yetkili memurlara gösterilir. Kendilerinden talep edilmese dahi, sözleÅŸme süresi sonunda bütün kayıt ve dosyalar OSGB'lerce iÅŸverene teslim edilir.
(3) İSGB ve OSGB'ler iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin sunulması sırasında iÅŸin normal akışını aksatmamayaözen gösterirler.
(4) OSGB'ler, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin tamamını veya bir kısmını baÅŸka bir kiÅŸi veya kuruma devredemezler.
(5) OSGB'lerce istihdam edilen kiÅŸilere iliÅŸkin sözleÅŸmeler İSG-KATİP üzerinden beÅŸ iÅŸgünü içerisinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
(6) OSGB'ler herhangi bir sebeple faaliyetlerini bırakmaları veya belgelerinin Genel Müdürlükçe iptal edilmesi halinde 30 gün içinde yetki belgelerinin asıllarını Genel MüdürlüÄŸe iade ederler.
Görevlendirme belgesi ve sözleÅŸme
MADDE 14 – (1) İşyerinde çalışanlar arasından iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilmesi durumunda bu kiÅŸilerle iÅŸveren arasında; OSGB'lerden hizmet alınması durumunda OSGB ile iÅŸveren arasında sözleÅŸme imzalanır.
(2) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin sunulması amacıyla iÅŸyerlerinde görevlendirilen kiÅŸilerin, doÄŸum, hastalık ve yıllık izin gibi zorunlu nedenler sebebiyle deÄŸiÅŸtirilmesi ve deÄŸiÅŸiklik süresinin 30 günü geçmesi halinde, durum Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. İş Kanunundaki çalışma süreleri saklı kalmak kaydıyla, iÅŸyerine hizmetin sunulmasıiçin hesaplanan zorunlu süre bölünmek suretiyle birden fazla kiÅŸi görevlendirilemez.
(3) SözleÅŸme ve görevlendirme belgeleri üç nüsha halinde ve Yönetmelikteki eklerine uygun olarak aÅŸağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenir.
a) OSGB ile iÅŸveren arasında Ek-3'teki örneÄŸine uygun sözleÅŸme düzenlenir ve nüshalardan biri iÅŸveren tarafından, biri OSGB tarafından saklanır. Son nüsha beÅŸ iÅŸgünü içinde iÅŸveren veya OSGB tarafından Genel MüdürlüÄŸe bildirilir. OSGB, sözleÅŸme yaptığı iÅŸyerine hizmet verecek iÅŸyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personelini, bu konuda ayrıca bilgilendirir.
b) İşyerinde çalışanlar arasından görevlendirme yapılması durumunda, iÅŸyeri hekimi ile Ek-4a, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ile Ek-4b, diÄŸer saÄŸlık personeli ile Ek-4c'deki örneÄŸine uygun sözleÅŸme veya görevlendirme belgesi düzenlenir ve bu belgenin bir nüshası iÅŸveren tarafından, biri sözleÅŸme yapılan kiÅŸiler tarafından saklanır. Son nüsha iÅŸveren tarafından beÅŸ iÅŸgünü içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
c) Kamuya ait iÅŸyerlerinde 657 sayılı Kanuna tabi çalışanlar arasından görevlendirme yapılması durumunda, görevlendirme yapılan kurum tarafından iÅŸyeri hekimi ile Ek-5a, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ile Ek-5b, diÄŸer saÄŸlık personeli ile Ek-5c'deki örneÄŸine uygun görevlendirme belgesi düzenlenir ve bu belgenin bir nüshası kurum tarafından, biri sözleÅŸme yapılan kiÅŸiler tarafından saklanır. Son nüsha kurum tarafından beÅŸ iÅŸgünü içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
(4) İşverenin, iÅŸyeri hekimliÄŸi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı veya diÄŸer saÄŸlık personeli görevini kendisinin üstlenmesi durumunda, iÅŸveren tarafından Ek-6'daki örneÄŸine uygun çalışma taahhütnamesi iki nüsha halinde düzenlenir ve bu belgenin bir nüshası beÅŸ iÅŸgünü içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
(5) Gerekli ÅŸartları taşıması halinde, İSG-KATİP üzerinden bildirilen sözleÅŸme veya görevlendirme belgeleri üçiÅŸgünü içinde, yazılı olarak bildirilenler ise 15 iÅŸgünü içinde Genel Müdürlükçe onaylanır ve durum ilgili taraflara bildirilir.
(6) SözleÅŸme veya görevlendirilmeleri Genel Müdürlükçe onaylanmayan iÅŸyeri hekimi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve diÄŸer saÄŸlık personeli İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Kanunu kapsamındaki görevlerine baÅŸlatılamaz ve yetkilerini kullanamazlar.
(7) İş güvenliÄŸi uzmanı, iÅŸyeri hekimi ve diÄŸer saÄŸlık personeline, iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili çalışmalarıyaptığı süre içinde baÅŸka görev verilemez.
(8) Bu maddede belirtilen sözleÅŸme veya görevlendirme belgelerinin fesih veya baÅŸka bir nedenle geçerliliÄŸini yitirmesi halinde, çalışanlar arasından iÅŸyerinde görevlendirme yapılmış olması halinde iÅŸveren; iÅŸyeri dışından hizmet alınmış olması halinde OSGB tarafından durum beÅŸ iÅŸgünü içinde Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
(9) İSGB ve OSGB'lerde görevlendirme zorunluluÄŸu bulunanların görevlerinden ayrılması durumunda yerine 30 gün içerisinde aranan niteliklere sahip personel görevlendirilir ve Genel MüdürlüÄŸe bildirilir.
(10)  Bu maddede belirtilen sözleÅŸme ve görevlendirme belgeleri ile bu belgelere iliÅŸkin fesih iÅŸlemlerinin tamamıveya bir kısmı İSG-KATİP üzerinden Genel MüdürlüÄŸe bildirilebilir. Bu konuda düzenleme yapmaya Genel Müdürlük yetkilidir.
İşbirliği ve koordinasyon
MADDE 15 – (1) İSGB veya OSGB personeli, görevlerinin yürütümünde ve iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi mevzuatında öngörülen tedbirlerin uygulanmasında iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyon içinde çalışır.
(2) İSGB veya OSGB'ler iÅŸverenle, iÅŸyerinde çalışanlarla, çalışan temsilcileriyle ve bulunması halinde İş SaÄŸlığıve GüvenliÄŸi Kanununun 22 nci maddesinde belirtilen iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi kuruluyla iÅŸbirliÄŸi içinde çalışır.
(3) İşletme içinden veya dışından iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinde görevlendirilenler arasında koordinasyon iÅŸveren tarafından saÄŸlanır.
 
BEŞİNCİ BÖLÜM
Ortak SaÄŸlık ve Güvenlik Birimlerinin BaÅŸvuruları ve Yetkilendirilmesi
 
Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin baÅŸvuru iÅŸlemleri
MADDE 16 – (1) OSGB yetki belgesi almak amacıyla Genel MüdürlüÄŸe bir dilekçe ve aÅŸağıda belirtilen ekleri ile baÅŸvurulur.
a) Ticari ÅŸirketler için tescil edildiÄŸini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi ve imza yetkisi olanları gösteren imza sirküleri.
b) Tam süreli görevlendirilen kiÅŸilerin iÅŸ sözleÅŸmeleri veya görevlendirme belgeleri ile bu kiÅŸilere ait iÅŸyeri hekimliÄŸi, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı, diÄŸer saÄŸlık personeli belgeleri bu kiÅŸiler OSGB sahibi veya ortağı ise tam süreliçalışacaklarına dair taahhütname.
c) OSGB'nin sorumlu müdürünün kabul ÅŸerhli görevlendirme yazısı, bu kiÅŸi ÅŸirket sahibi veya ortağı ise sorumlu müdürlük taahhütnamesi.
ç) Faaliyet gösterilecek yere ait olan yapı kullanma izin belgesi.
d) Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve yetkili makamlarca verilen numarataj veya adres tespit belgesi.
e) Faaliyet gösterilecek yere ait olan kira sözleÅŸmesi veya tapu senedi veya intifa hakkı belgesi.
f) Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve bütün bölümlerin ve kullanım amacının belirtildiÄŸi, yetkili teknik eleman tarafından onaylanmış olan 1/50 ölçekli plan.
g) İlgili mevzuata göre faaliyet gösterilecek yerde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığına ve bu yerde OSGB açılmasında sakınca olmadığına dair yetkili merciler tarafından verilen belge.
(2) Kamu kurum ve kuruluÅŸları için, yalnızca birinci fıkranın (b), (c), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen belgeler istenir. Ancak mekân kamu kurumuna ait deÄŸilse (a) bendi hariç diÄŸer bentlerde belirtilen belgeler istenir.
(3) Organize sanayi bölgelerince kurulacak OSGB'ler için, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili biriminden alınmış organize sanayi bölgesine sicil numarası verildiÄŸine dair yazı, müteÅŸebbis heyeti veya genel kurulunca alınmış; ilgili adreste OSGB kurulmasına dair karar ile birinci fıkranın (a) ve (d) bentleri hariç diÄŸer bentlerde belirtilen belgeler istenir.
(4) Bu madde uyarınca istenen belgelerin aslı ile birlikte bir örneÄŸinin getirilmesi halinde Genel Müdürlükçe tasdiki yapılır. Posta yoluyla yapılan baÅŸvurularda belgelerin noter onaylı sureti gerekir.
Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin yetkilendirilmesi
MADDE 17 – (1) OSGB tarafından hazırlanan baÅŸvuru dosyası Genel Müdürlükçe incelenir, posta yoluyla yapılan baÅŸvurularda eksiklikler yazılı olarak, ÅŸahsen yapılan müracaatlarda ise derhal bildirilir. Dosya üzerinde incelemesi tamamlanan baÅŸvurular için yerinde inceleme yapılır. İnceleme iÅŸlemlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için her defasında 30 günden fazla olmamak üzere en fazla iki defa süre verilir. Belirlenen sürelerde eksiklikler giderilmez ise dosya iade edilir ve iadeden itibaren bir yıl boyunca yapılan baÅŸvurular, bir yılın tamamlanmasına kadar askıya alınır.
(2) OSGB'nin bu Yönetmelikte belirtilen ÅŸartları taşıması halinde, baÅŸvuru dosyasında bildirilen tam süreliçalışanlara ait Sosyal Güvenlik Kurumu iÅŸe giriÅŸ bildirgesinin Genel MüdürlüÄŸe gönderilmesini takiben baÅŸvuru dosyasında belirtilen adres ve unvana münhasıran, en geç on iÅŸ günü içerisinde Genel Müdürlükçe Ek-2'deki örneÄŸine uygun yetki belgesi düzenlenir. BaÅŸka bir adreste ÅŸube açılması istendiÄŸi takdirde, aynı usul ve esaslar dâhilinde iÅŸlem yapılır.
(3) Yetki belgeleri, OSGB tarafından beÅŸ yılda bir vize ettirilir. Vize baÅŸvuru iÅŸlemleri ilk baÅŸvuruda istenen belgelerle yapılır ve inceleme dosya üzerinden tamamlanır. Genel Müdürlükçe gerekli görülmesi halinde yerinde inceleme yapılır.
(4) OSGB'ler yetki belgesi almadan veya süresi içerisinde vize iÅŸlemini tamamlamadan bu Yönetmelik kapsamında belirtilen faaliyetleri yapamazlar.
(5) OSGB'ler, aşağıda belirtilen hususlara uymak zorundadır.
a) İsim ve unvanlar Türkçe olarak tescil ettirilir, tabela ve basılı evrak, broÅŸür, afiÅŸ ve diÄŸer elektronik ortamlarda herhangi bir amaçla kullanılan her türlü yazılı ve görsel dokümanda sadece yetki belgesinde belirtilen isim ve unvanlar yazılır. İsim ve unvanların incelenmesinde Türk Dil Kurumunca yayınlanan Büyük Türkçe Sözlük esas alınır ve kısaltmalar isim ve unvan olarak kullanılamaz.
b) OSGB'ler tarafından, EK-8'deki örneÄŸine uygun, kurum unvanına göre hazırlanan ve en/boy oranı 2/3 olan tabela, OSGB'nin bulunduÄŸu binanın uygun bir kısmına veya giriÅŸine asılır. Aynı binada, Genel Müdürlükçe yetkilendirilen birden fazla kurum bulunması durumunda, kullanılacak tabela için Genel Müdürlük onayı alınmasışartıyla, tüm unvanları gösteren tek bir tabela kullanılabilir. Bakanlık logosu, bu tabela haricinde hiçbir yazılı veya görsel doküman veya ortamda kullanılamaz.
c) Özel kuruluÅŸlar tarafından, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait olan isimler ticari isim veya unvan olarak kullanılamaz.
(6) OSGB tarafından baÅŸvuru dosyasında beyan edilen yerleÅŸim planı, bina ve donanımda Genel Müdürlük onayı alınmadan hiçbir ÅŸekilde deÄŸiÅŸiklik yapılamaz.
ALTINCI BÖLÜM
ÇeÅŸitli ve Son Hükümler
 
Sorumlu müdürün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 18 – (1) OSGB sorumlu müdürü;
a) OSGB personelinin görevlendirilmesinin takibinden,
b) OSGB kayıtlarının tutulması ve düzenli olarak arÅŸivlenmesinden,
c) Genel Müdürlük tarafından istenen belgelerin hazırlanmasından,
ç) OSGB'lerin baÅŸvuru, yetkilendirme, vize iÅŸlemlerinin takibinden,
sorumludur.
(2) OSGB'lerde tam zamanlı görevli bulunan iÅŸyeri hekimleri veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanları aynı zamanda sorumlu müdürlük görevini de yürütebilir.
(3) OSGB'lerce talep edilen veya bildirilen her türlü bilgi ve belgeye iliÅŸkin iÅŸ ve iÅŸlemlerde, Genel Müdürlük tarafından sadece sorumlu müdür muhatap kabul edilir.
(4) OSGB'de sorumlu müdür olarak görevlendirilen kiÅŸinin deÄŸiÅŸmesi veya bu kiÅŸinin görevinden ayrılmasıdurumunda, 30 iÅŸ günü içerisinde yeni sorumlu müdür atanır ve durum Genel MüdürlüÄŸe yazıyla bildirilir.
OSGB'lerin faaliyet alanları
MADDE 19 – (1) OSGB'ler, yetki aldıkları adreste ve baÅŸvuru dosyasında yer alan planda belirtilen bölümlerde Genel Müdürlükçe yetkilendirilmedikleri konularda hizmet veremez ve faaliyette bulunamazlar.
(2) Ancak, ilgili kurum ve kuruluÅŸların izinlerini almak ve Genel Müdürlükten onay almak ÅŸartıyla, OSGB'lerhizmet verdikleri iÅŸyerlerindeki çalışanlar ve iÅŸyeri ile sınırlı kalmak ÅŸartı ile iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi ile ilgili her türlüölçüm ve analiz için gerekli donanımı OSGB'nin faaliyet gösterdiÄŸi adreste bulundurabilir ve ilgili personeli bünyesindeçalıştırabilirler. Bu amaçla kullanılacak bölümler 12 nci maddede belirtilen bölümler içerisinde olamaz ve görevlendirilecek personel mezkûr maddede belirtilen kiÅŸiler arasından atanamaz.
Vize iÅŸlemleri
MADDE 20 – (1) Vize iÅŸlemlerini yaptırmak isteyen kurumların;
a) Bu YönetmeliÄŸin ilgili hükümlerine uygunluk saÄŸlamaları,
b) Bakanlıkça belirlenen bedeli ödemeleri,
gereklidir.
(2) OSGB'ler yetki belgelerinin düzenlenmesinden itibaren beÅŸ yılın tamamlanmasına en fazla 60, en az 45 gün kala vize iÅŸlemleri için 16 ncı maddede belirtilen belgelerle Genel MüdürlüÄŸe müracaat eder. EksikliÄŸi bulunmayan kurumların vize iÅŸlemleri, vize süresinin bitiminden önce Genel Müdürlükçe sonuçlandırılır. Yukarıda belirtilen süreler içinde müracaat etmeyen ve vize süresi sona erdikten sonra vize iÅŸlemlerini tamamlamamış olanların yetki belgelerinin geçerliliÄŸi altı ay süreyle askıya alınır. Bu altı aylık süre boyunca vize iÅŸleminin tamamlanmaması durumunda yetki belgesi Genel Müdürlükçe doÄŸrudan iptal edilir.
İhtarlar
MADDE 21 – (1) Yetki belgesinin doÄŸrudan iptalini gerektiren durumların dışındaki ihlallerde, OSGB'lere Ek-7' de belirtilen ihtar puanları uygulanır.
(2) Bir takvim yılı içinde hafif ihlallerin ihtar puanlarının toplamının 30'a, orta ihlallerin ihtar puanlarının toplamının 60'a ulaÅŸması durumunda OSGB'nin o yıl içinde iÅŸleyecekleri diÄŸer hafif ve orta ihlaller bir üst derecenin taban puanı esas alınarak uygulanır.
(3) BeÅŸ yıllık sürenin sonunda vize iÅŸlemini tamamlayan kiÅŸi ve kurumların; uygulanmasının üzerinden en az bir yıl geçmiÅŸ olan tüm ihtar puanları silinir.
Yetkilerin askıya alınması ve iptali
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik uyarınca yetkilendirilen OSGB'lerin yetki belgelerinin geçerliliÄŸi;
a) İhtarlar puanlarının toplamının 200'e ulaşması,
b) Denetim veya kontrollerde tespit edilen noksanlıkların giderilmesi için verilen en fazla 30 günlük süre sonunda noksanlıkların devam etmesi,
hallerinden birinin gerçekleÅŸmesi durumunda altı ay süreyle askıya alınır.
(2) Yetki belgesi askıya alınan OSGB'ler, askıya alınma süresince bu Yönetmelik kapsamındaki yetkilerini kullanamazlar.
(3) Bu Yönetmelik uyarınca OSGB'lere verilen yetki belgesinin geçerliliÄŸi;
a) Bakanlıkça belirlenen esaslara aykırı ÅŸekilde ÅŸube açmaları, yetki aldığı adres veya il sınırları dışında hizmet vermeleri,
b) Sunmakla yükümlü oldukları hizmetlerin tamamını veya bir kısmını devretmeleri,
c) Åžirket ortaklarında yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin zamanında bildirilmemesi veya uygunsuzluÄŸun bildirilmesine raÄŸmen durumun 30 gün içerisinde düzeltilmemesi ve gerekli bildirimlerin zamanında yapılmaması,
hallerinden birinin varlığı halinde doğrudan iptal edilir.
(4) Bu Yönetmelik uyarınca OSGB'nin ilgili birimine verilen yetki belgesinin geçerliliÄŸi;
a) Askıya alınma iÅŸlemini gerektiren durumların aynı vize dönemi içinde tekrarı,
b) Yetki belgesinin amacı dışında kullanıldığının tespiti,
c) Belgesinin geçerliliÄŸinin askıda olduÄŸu süre içinde sözleÅŸme yaptığının veya hizmet verdiÄŸinin tespiti,
ç) Bu Yönetmelik gereÄŸi düzenlenen evrakın gerçeÄŸe aykırılığının tespiti, hallerinden birinin varlığı,
halinde doÄŸrudan iptal edilir.
(5) Yetki belgesi iptal edilen OSGB ve ÅŸubelerinin kurucu veya ortakları baÅŸka bir ticari iÅŸletmenin bünyesinde yer aldıkları takdirde bu ticari iÅŸletmenin iptal tarihinden itibaren iki yıl içerisinde yaptığı baÅŸvurular, iki yılın tamamlanmasına kadar askıya alınır. Bahsi geçen kurucu veya ortakların yetkili bir OSGB'ye ortak olmaları halinde, buOSGB'nin yetki belgesi birinci cümlede belirtilen sürenin sonuna kadar askıya alınır.
(6) Kendi isteÄŸi ile yetki belgesini iptal eden OSGB'ler, aynı ÅŸirket veya kurucular ile altı ay içerisinde OSGB baÅŸvurusunda bulunduÄŸu takdirde baÅŸvuru bu sürenin tamamlanmasına kadar askıya alınır.
(7) Belgelendirme ve vize aÅŸamasında gerçeÄŸe aykırı belge ibraz ettiÄŸi veya beyanda bulunduÄŸu sonradan tespit edilenlere ait belgeler Genel Müdürlükçe iptal edilir.
(8) Belgesinin geçerliliÄŸi askıya alınanlar veya iptal edilenlere Genel Müdürlükçe yazılı bildirim yapılır ve internet sayfasında ilan edilir.
(9) Yetki belgesinin iptali veya geçerliliÄŸinin askıya alınması durumunda önceden yapılan hizmet ve iÅŸsözleÅŸmelerinden doÄŸan hukuki sonuçlardan OSGB'ler sorumludur.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 23 – (1) 27/11/2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hizmetleri YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yetkilendirilmiş toplum sağlığı merkezleri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin yayımı tarihinden önce Genel Müdürlükçe yetkilendirilen toplum saÄŸlığı merkezleri bir yıl içerisinde 12 nci ve 16 ncı maddelerde belirtilen ÅŸartları yerine getirmeleri halinde mevcut belgeleri OSGB belgesi ile bedelsiz olarak deÄŸiÅŸtirilir.
50'den fazla çalışanı bulunan kamu kurumları
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 27/11/2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hizmetleri YönetmeliÄŸine göre iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetleri sunmak zorunda olan ve İş Kanununa tabi 50'den fazla çalışanı bulunan kamu kurumları söz konusu hizmetleri 1/7/2014 tarihine kadar sürdürür.
Yürürlük
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik 30/12/2012 tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
 
YönetmeliÄŸin ekleri için tıklayınız

Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

+(90) 312 466 444 1 - info@muhabbetosgb.com