Muhabbet OSGB

Tel : +(90) 312 466 444 1 - E-Mail : info@muhabbetosgb.com

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ (11.03.12)

11 Mart 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28230 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
 
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ
 
Amaç 
MADDE 1 – (1) Bu TebliÄŸin amacı, 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸi kapsamındaki kiÅŸisel koruyucu donanımların CE belgelendirme iÅŸlemlerinin yapılabilmesi için hangi kategoriye dahil olduklarını belirlemektir. 
Üreticinin sorumluluÄŸu 
MADDE 2 – (1) Bu TebliÄŸ, KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸinin uygulanmasını kolaylaÅŸtırmak için yayımlanmış olup doÄŸru uygunluk deÄŸerlendirme iÅŸlemini seçmek üreticinin sorumluluÄŸundadır. 
Kategori-0 
MADDE 3 – (1) KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸi kapsamına girmeyen kiÅŸisel koruyucu donanımlar, kategori-0 olarak sınıflandırılır. 
Kategori-I 
MADDE 4 – (1) Tasarımcı tarafından, kullanıcının kendisinin deÄŸerlendirebileceÄŸi kabul edilen, tedrici olarak ortaya çıkan ve zamanında farkedilebilir derecede düÅŸük düzeydeki risklere karşı koruma saÄŸlayan basit yapıdaki kiÅŸisel koruyucu donanımlar, kategori-I olarak sınıflandırılır. 
(2) Kategori-I'e dahil olan kiÅŸisel koruyucu donanımların belgelendirilmesi, KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸinin 10 uncu maddesinde belirtildiÄŸi ÅŸekilde, üreticinin sorumluluÄŸu alarak, AT uygunluk beyanı düzenlemesi esasına göre yapılır. 
Kategori-II 
MADDE 5 – (1) Kategori-I ve kategori-III'ün dışında kalan tüm kiÅŸisel koruyucu donanımlar, kategori-II olarak sınıflandırılır. 
(2) Kategori-II'ye dahil olan kiÅŸisel koruyucu donanımların belgelendirilmesi, KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸinin 9 uncu maddesinde belirtildiÄŸi ÅŸekilde, onaylanmış kuruluÅŸ tarafından model kiÅŸisel koruyucu donanım için AT tip inceleme belgesi düzenlendikten sonra, üretici tarafından AT uygunluk beyanı düzenlenmesi esasına göre yapılır. 
Kategori-III 
MADDE 6 – (1) Tasarımcı tarafından, ani olarak ortaya çıkabilecek tehlikeleri, kullanıcının zamanında fark edemeyeceÄŸi düÅŸünülen durumlarda ve hayati tehlike oluÅŸturarak, saÄŸlığa ciddi ÅŸekilde ve geriye dönüÅŸü mümkün olmayacak derecede zarar verebilecek risklere karşı koruma saÄŸlayan, karmaşık yapıdaki kiÅŸisel koruyucu donanımlar kategori-III olarak sınıflandırılır. 
(2) Kategori-III'e dahil olan kiÅŸisel koruyucu donanımların belgelendirilmesi, KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸinin 11 inci maddesinde belirtildiÄŸi ÅŸekilde, onaylanmış kuruluÅŸ tarafından model kiÅŸisel koruyucu donanım için AT tip inceleme belgesinin düzenlenmesini takiben, AT tip incelemesini yapan veya üretici tarafından seçilen farklı bir onaylanmış kuruluÅŸun aynı YönetmeliÄŸin altıncı veya yedinci bölümlerinden birine uygun olarak üretilen kiÅŸisel koruyucu donanımların ya da üretim sisteminin kalite kontrolü süreçlerinin uygulanmasının ardından, üreticinin AT uygunluk beyanı düzenlemesi esasına göre yapılır. 
Temel saÄŸlık ve güvenlik gereklerine uygunluk 
MADDE 7 – (1) KiÅŸisel koruyucu donanımlar, belgelendirme kategorisine bakılmaksızın KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸinin Ek-2'sinde belirtilen temel saÄŸlık ve güvenlik gereklerine uygun olarak tasarlanmak ve üretilmek zorundadırlar. 
Onaylanmış kuruluÅŸların yükümlülüÄŸü 
MADDE 8 – (1) KiÅŸisel koruyucu donanımın AT tip incelemesini yapacak olan onaylanmış kuruluÅŸun aÅŸağıdaki hususları yerine getirmesi zorunludur: 
a) Tek parçadan oluÅŸmuÅŸ kiÅŸisel koruyucu donanımın, ilgili temel saÄŸlık ve güvenlik gereklerine uygun olduÄŸunu teyit etmek. 
b) Birkaç parçadan oluÅŸmuÅŸ kiÅŸisel koruyucu donanımın parçalarının tamamının veya bir kısmının üzerinde yapılmış olan testleri gözönüne alarak, onaylanmış kuruluÅŸun yapmış veya kabul etmiÅŸ olduÄŸu testleri tekrar etmeden temel saÄŸlık ve güvenlik gereklerine uygun olduÄŸunu teyit etmek ve parçaların birleÅŸtirilmesinden dolayı gereken ek testleri yapmak. 
Kategorizasyon tablosu 
MADDE 9 – (1) KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸi kapsamında bulunan; kiÅŸisel koruyucu donanımlar ile ilgili tüm tasarımcı, üretici, gerçek ve tüzel kiÅŸilerin dikkate almaları gereken kategorizasyon tablosu Ek-1'de verilmiÅŸtir. 
KiÅŸisel koruyucu donanım yönetmeliÄŸinin ilgili hükümleri 
MADDE 10 – (1) KiÅŸisel Koruyucu Donanım YönetmeliÄŸinin ilgili hükümleri Ek-2'de verilmiÅŸtir. 
Yürürlükten kaldırılan tebliÄŸ 
MADDE 11 – (1) 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan KiÅŸisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair TebliÄŸyürürlükten kaldırılmıştır. 
Yürürlük 
MADDE 12 – (1) Bu TebliÄŸ yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer. 
Yürütme 
MADDE 13 – (1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür. 
Ekleri için tıklayınız

Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

+(90) 312 466 444 1 - info@muhabbetosgb.com